Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Verpleegkundigenbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Tweede CAO Kraamzorg definitief voor leden Bo Geboortezorg

  17-09-2018 - Op 20 juli bereikten Brancheorganisatie Geboortezorg (Bo Geboortezorg) en de vakbonden CNV, FBZ, FNV en NU’91 al een onderhandelaarsakkoord over de opvolging van de eerste cao Kraamzorg. Inmiddels is dit akkoord voorgelegd aan de achterbannen van Bo en de vakbonden. Lees het hele artikel »

 • Windesheim en Buurtzorg gaan meerjarige samenwerking aan

  17-09-2018 - Hogeschool Windesheim gaat werknemers van Buurtzorg opleiden tot verpleegkundigen op hbo-niveau. Jos de Blok, directeur van Buurtzorg, en Windesheimdirecteur Ineke van der Wal ondertekenden hiertoe een meerjarige samenwerkingsovereenkomst. Windesheim gaat medewerkers van Buurtzorg opleiden die verpleegkundige op bachelorniveau willen worden. Daarnaast gaat Windesheim Buurtzorg ondersteunen in het op hbo-niveau brengen van hun eigen opleidingen, zodat deze door Windesheim gevalideerd kunnen worden. Op deze manier kunnen medewerkers van Buurtzorg sneller verschillende opleidingen stapelen om tot een opleiding op bachelorniveau te komen. Lees het hele artikel »

 • Verpleegkundigen leren over ICT voor betere zorg

  12-09-2018 - 18 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn deze week begonnen met de opleiding Zorginformatica. Deze opleiding leert zorgmedewerkers meer over ICT in de zorg. Het doel? Met behulp van innovaties steeds betere zorg bieden aan patiënten. Lees het hele artikel »

 • Vektis Intelligence: 65-plussers maken de helft van alle zorgkosten

  07-09-2018 - Vandaag publiceert Vektis Intelligence de nieuwste ins en outs van de ouderenzorg in Nederland. We besteden in 2017 28 miljard euro aan zorg voor ouderen (65+), gemiddeld 8.650 euro per persoon. Dat is ongeveer de helft van het totaal dat wij in Nederland uitgeven aan zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). De omvang van de zorgkosten verschilt per leeftijdsklasse. Lees het hele artikel »

 • Verpleegkundigen en verzorgenden zien toename eenzaamheid

  07-09-2018 - Verpleegkundigen en verzorgenden zien een duidelijke toename van eenzaamheid onder hun cliënten in de afgelopen vijf jaar. 58% van hen geeft dit aan in een peiling van V&VN. Tegelijkertijd stelt 51% dat ze de door werkdruk en personeelstekorten de afgelopen jaren juist minder tijd heeft gekregen om eenzame cliënten te helpen. 81% beoordeelt de hiervoor beschikbare tijd als onvoldoende. Een verpleegkundige: “Je mag geen kopje koffie meer met je cliënt drinken. Tijd is op de minuut gepland, alleen voor noodzakelijke zorg is nog tijd”. Lees het hele artikel »

 • Sylvia Verhage wint Els Borst Prijs

  03-09-2018 - Sylvia Verhage heeft de prijs zondag 26 augustus op de ICN NP/APN conferentie ontvangen uit handen van Dirk Borst, de zoon van Els Borst. De prijs wordt door de afdeling V&VN Verpleegkundig Specialisten uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt heeft voor de ontwikkeling van het beroep van verpleegkundig specialist. De jury ziet Verhage vooral als een innovator. Zij heeft zich als verpleegkundig leider bewezen mede door haar enthousiasmerende initiatieven, aldus de jury. Lees het hele artikel »

 • Nominaties Nationale HR Zorg Award bekend

  29-08-2018 - De jury van de Nationale HR Zorg Award heeft vijf zorgorganisaties genomineerd: St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, Amsterdam UMC, locatie AMC, ziekenhuis Nij Smellinghe, Pluryn en ziekenhuis Gelderse Vallei. Uit 52 inzendingen werden de projecten van deze vijf organisaties gekozen vanwege hun bijzondere bijdrage aan werkplezier in de zorg. De winnaar wordt op 25 september bekend gemaakt. Lees het hele artikel »

 • Wet aangepast: ‘Nieuwe beroepen’ in de zorg nemen definitief taken over van arts

  22-08-2018 - Na een succesvol experiment wordt per 1 september de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) definitief aangepast en mogen verpleegkundig specialisten (VS) en physician assistants (PA) zelfstandig bepaalde handelingen uitvoeren. Hiermee nemen zij taken over van artsen. Omdat voor patiënten niet altijd helder is wie verantwoordelijk is voor hun zorg presenteert minister De Jonge (VWS) op 27 augustus een nieuwe website om de functie en positie van de PA en VS aan patiënten duidelijk te maken: patient.zorgmasters.nl. Lees het hele artikel »

 • SEH TweeSteden sluit per 1 september van 20.00 tot 08.00 uur

  15-08-2018 - In aanloop naar de volledige sluiting van de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) op locatie ETZ TweeSteden gaat het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg vanaf zaterdag 1 september 2018 over tot een gedeeltelijke sluiting van deze SEH aan de Dr. Deelenlaan. De SEH op locatie TweeSteden gaat dicht van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends. Lees het hele artikel »

 • Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik gepubliceerd

  10-08-2018 - Eindelijk duidelijkheid over probiotica met een bewezen effect - Vandaag werd de Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik gelanceerd door een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift BMC Gastroenterology. TNO en ARTIS-Micropia namen op 15 november 2016 het initiatief tot het ontwikkelen van de gids tijdens het Micropia-symposium Ken Uzelf, in aanwezigheid van wetenschappers en vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk en het bedrijfsleven. De gids geeft een overzicht van klinisch bewezen probiotica die samen met antibiotica kunnen worden gebruikt om zo antibiotica-geassocieerde diarree te voorkomen. De gids moet een handvat bieden aan patiënten, consumenten en zorgprofessionals zoals huisartsen, diëtisten en apothekers. In Nederland is het initiatief voor de gids met belangstelling ontvangen. Het heeft al geleid tot een uitnodiging voor een dubbelpublicatie door het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek en een uitnodiging voor een opiniestuk in Huisarts en Wetens Lees het hele artikel »

 • Start crowdfunding-actie: Nieuwe scantechniek voorkomt onnodig medicijngebruik trombosepatiënten

  10-08-2018 - De Trombosestichting Nederland start een crowdfunding-actie om geld op te halen voor een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen. Het gaat om een te ontwikkelen scan van internist Erik Klok (LUMC) waarmee het verschil tussen een nieuwe en oude buiktrombose kan worden waargenomen. Naar verwachting hoeft een derde deel van de patiënten dankzij deze techniek geen bloedverdunners meer te slikken. Het totaal benodigd bedrag is € 135.000. Vanaf vandaag kunnen mensen hun actie aanmelden om geld in te zamelen voor dit relevante onderzoek. Lees het hele artikel »

 • ‘Beweegbord’ helpt mee om patiënt sneller fit te krijgen

  10-08-2018 - Hoe komt een patiënt uit bed en hoe loopt hij of zij? Het nieuwe, zogenoemde ‘beweegbord’ op de Geriatrische Trauma Unit van het Albert Schweitzer ziekenhuis laat het antwoord op deze twee vragen in één oogopslag zien. Het bord hangt tegenover het bed van de patiënt en wordt beheerd door de klinisch fysiotherapeuten. Andere zorgverleners die na het bezoek van de fysiotherapeut op de kamer komen, zien dankzij de pictogrammen direct wat de patiënt wel en (nog) niet zelf kan en kunnen daar hun handelen op afstemmen. Lees het hele artikel »

 • Drie keer meer kans op dodelijke schimmelinfectie bij ernstige griep

  02-08-2018 - Griep belangrijke risicofactor voor Aspergillus-schimmelinfectie bij IC-patiënten - Onderzoek van zeven Belgische en Nederlandse ziekenhuizen toont aan dat patiënten die met ernstige griep op de Intensive Care (IC) belanden, vijftien procent kans hebben om een bijkomende Aspergillus-schimmelinfectie in de longen te ontwikkelen. De normale kans op Aspergillus tijdens een verblijf op de IC is ongeveer vijf procent. Een schimmelinfectie in de longen is een belangrijke doodsoorzaak: 45 procent van de grieppatiënten met een bijkomende schimmelinfectie overlijdt, zelfs met een aangepaste schimmelbehandeling. Lees het hele artikel »

 • Weer bedden in oude Havenziekenhuis

  02-08-2018 - Het licht zal ’s nachts weer branden in het voormalige Havenziekenhuis in het Rotterdamse centrum. Naast de Havenpolikliniek komt er een speciale afdeling met bedden voor oudere patiënten, die niet thuis horen in het ziekenhuis, maar ook niet alleen in hun eigen huis kunnen slapen. Lees het hele artikel »

 • MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart treffen maatregelen voor herstel en vernieuwing

  02-08-2018 - Bestuur, commissarissen en aandeelhouders van MC IJsselmeerziekenhuizen (met de locaties in Lelystad, Emmeloord en Dronten) en MC Slotervaart in Amsterdam zijn het eens geworden over een integraal pakket aan maatregelen en vernieuwingen om versneld de financiële resultaten bij de ziekenhuizen te verbeteren en om op een goede wijze zorg te kunnen blijven bieden aan patiënten. Lees het hele artikel »

 • OLVG koppelt EPD aan app voor hiv-patiënten

  02-08-2018 - OLVG heeft het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) gekoppeld aan een nieuwe app voor hiv-patiënten: de ‘Happi app’. Met de koppeling kunnen hiv-patiënten van OLVG via de app informatie over o.a. medicijngebruik, lichamelijke en psychische gezondheid aanvullen in hun eigen medische dossier. Zo ontstaat er een completer beeld voor patiënt en arts en kunnen onnodige ziekenhuisbezoeken worden voorkomen. Lees het hele artikel »

 • Vektis Intelligence: grote regionale verschillen bij wijkverpleging

  12-07-2018 - Uit onderzoek van Vektis Intelligence naar de wijkverpleging in Nederland blijkt dat de gemiddelde kosten voor wijkverpleging circa 6.200 euro per cliënt in 2017 zijn. Mannen hebben gemiddeld 5.600 euro aan kosten en vrouwen 6.500 euro. Lees het hele artikel »

 • De ‘tolkenapp’ slecht de taalbarrière tussen patiënt en ambulancepersoneel

  12-07-2018 - Ambulancepersoneel en meldkamercentralisten van zeven ambulanceregio’s in Nederland kunnen vanaf nu gebruik maken van een ‘tolkenapp’. Het hulpmiddel is speciaal ontwikkeld voor communicatie met anderstalige patiënten. Vragen stellen en instructies geven kan voortaan zonder taalbarrière, met behulp van de mobiele telefoon. Het vergroot de snelheid en veiligheid bij het bieden van de juiste zorg. Lees het hele artikel »

 • VVT-sector herstelt zich na moeilijke jaren, genoeg personeel is de nieuwe uitdaging

  12-07-2018 - Na een aantal zware jaren heeft de ouderenzorg in 2017, financieel gezien, wat vlees op de botten gekregen. Voor het eerst in twee jaar is de VVT-sector weer winstgevend, met een positief resultaat van 285 miljoen euro. De omzet is met +2,2% gestegen tot 15,9 miljard euro, terwijl de kosten nagenoeg gelijk zijn gebleven op 15,4 miljard euro. Tegelijkertijd stijgen de patiënt- en bewonersgebonden kosten en hebben organisaties steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Daarnaast zijn veel Nederlanders als vrijwilliger actief in de VVT-sector. Dit blijkt uit een analyse van 484 gepubliceerde jaarverslagen van organisaties in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) over 2017 door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs. De organisaties vertegenwoordigen 96% van de totale omzet van de sector. Lees het hele artikel »

 • Ambulancesector zet in op zorgcoördinatie

  05-07-2018 - De vraag naar ambulancezorg is de afgelopen jaren fors toegenomen. Tegelijkertijd kampt de gezondheidszorg met personeelskrapte. Twee ontwikkelingen die ongelukkig samenkomen. “Er moet iets gebeuren. De acute zorg staat onder de druk, de rek is eruit. De grenzen van de manier waarop nu zorg wordt verleend zijn bereikt. De ambulancesector werkt daarom aan een actieplan ambulancezorg, samen met het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De kern van het actieplan is samenwerken”, aldus Han Noten, voorzitter Ambulancezorg Nederland (AZN). Lees het hele artikel »

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts