Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Verpleegkundigenbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Open ruggetjes dichten met 3D-printer beste tech-idee van 2016

  18-11-2016 - Het idee van Leidse, Delftse en Rotterdamse onderzoekers om met behulp van 3D-printtechnieken open ruggetjes te dichten bij ongeboren kinderen is volgens het tijdschrift KIJK het beste Nederlandse tech-idee van 2016. Lees het hele artikel »

 • Verwijsgids Kanker online

  16-11-2016 - Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft zojuist de Verwijsgids Kanker gelanceerd, de eerste landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding bij kanker, op ieder moment na diagnose. In de Verwijsgids Kanker staan onder meer gegevens van individuele zorgverleners, instellingen en patiëntenorganisaties. Patiënten en naasten kunnen Verwijsgids Kanker rechtstreeks raadplegen. De postcodefilter maakt het mogelijk om zorg zo dicht mogelijk bij huis te selecteren. Lees het hele artikel »

 • Boek: 'De Witte Woede' verpleegkundigen en verzorgenden in opstand

  16-11-2016 - Dit boek is opgedragen aan alle actieve verpleegkundigen en verzorgenden die hebben bijgedragen aan De Witte Woede. Zij hebben ervoor gezorgd dat de verpleging en verzorging een stem kregen en zij stonden aan de wieg, van de thans grootste categorale beroepsorganisatie van de verpleging en de verzorging, NU'91. Lees het hele artikel »

 • Bravis Ziekenhuis en mantelzorger helpen COPD-patiënt bij digitaal zelfmanagement

  16-11-2016 - In het project MijnCOPD testen longartsen van het Bravis ziekenhuis een nieuwe interventie voor COPD-patiënten. Met de combinatie van zelfmanagement, ondersteuning door de mantelzorger en telemonitoring vanuit het ziekenhuis verwachten zij een 25% reductie in het aantal longaanvallen te kunnen bereiken. Medicine Men, de ontwikkelaar van de software, heeft voor het project een Europese CrossCare subsidie ontvangen voor het opzetten van MijnCOPD. Een initiatief dat past in het door de samenwerkende partners in WestWest opgezette COPD- LAN-project. Lees het hele artikel »

 • Verlamde ALS-patiënt bedient spraakcomputer met gedachten

  15-11-2016 - In het UMC Utrecht is een hersenimplantaat geplaatst bij een patiënt waarmee ze met haar gedachten een spraakcomputer kan bedienen. Samen met de patiënt hebben de onderzoekers in een intensieve periode gewerkt aan de juiste instellingen. Ze kan nu thuis communiceren met haar familie en verzorgers via het implantaat. Het is uniek in de wereld dat deze techniek door een patiënt thuis wordt gebruikt. Dit onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine. Lees het hele artikel »

 • MijnIBDcoach wint Healthcare Award

  15-11-2016 - Op 10 november 2016 heeft mijnIBDcoach de ‘Vintura Healthcare Impact Award’ gewonnen. MijnIBDcoach is een online eHealth tool voor IBD1 -patiënten, waarmee de patiënt de regie krijgt over zijn behandeling. Makkelijk communiceren, sneller contact en verminderde opnames zijn de positieve uitkomsten van een groot gerandomiseerd onderzoek onder ruim 900 patiënten. Patiënten, artsen en verpleegkundigen bevelen mijnIBDcoach aan om te gebruiken voor betere zorg. Lees het hele artikel »

 • ‘Robots nemen de zorg over!’

  15-11-2016 - Een robot die de patiënt welkom heet in het ziekenhuis, of zelfs taken kan overnemen van de dokter of verpleegkundige. Een computerspelletje om sneller en beter te revalideren na een knie- of heupoperatie. Een bril die de echte wereld combineert met een virtuele wereld, waardoor de chirurg door een tumor heen kan ‘wandelen’ om deze goed te bekijken vóór de operatie. Het bestaat allemaal al en het zal zeker zijn intrede gaan doen in de gezondheidszorg, maar wanneer en hoe? En zullen we daar dan blij mee zijn? Lees het hele artikel »

 • Longontsteking treft 25.000 Nederlandse kinderen

  15-11-2016 - Op 12 november is het Wereld Longontsteking Dag. In Nederland krijgen elk jaar 25.000 kinderen een longontsteking. 'Een longontsteking hakt er in, ook bij een kind', aldus Michael Rutgers, directeur Longfonds. 'Meestal is de longontsteking na een week of twee wel genezen, maar het kan maanden duren voor een kind weer helemaal is hersteld.' Op tijd behandelen voorkomt erger. Goede voorlichting kan daarbij een belangrijke rol spelen. Lees het hele artikel »

 • Steeds meer zicht op succesfactoren goede dementiezorg

  11-11-2016 - Zelfsturing en meer autonomie voor zorgverleners is niet dé oplossing voor betere verpleeghuiszorg, benadrukt Bernadette Willemse aan de vooravond van haar promotie over betere zorg voor mensen met dementie. “Het gaat er vooral om hoe je als organisatie de zorg regelt en welke kaders je daarvoor schept. Goede steun van leidinggevenden is daarin net zo’n belangrijke factor als de ruimte voor medewerkers om af te kunnen stemmen op de behoeften van bewoners.” Lees het hele artikel »

 • Cursus moet groeiend gebrek aan zorgkennis verhelpen

  11-11-2016 - Het aantal mensen dat afhankelijk wordt van de zorg neemt toe, maar het aantal mensen dat zorg kan verlenen groeit niet mee. Dit blijkt uit het rapport 'Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015', dat inzicht geeft in de stand van zaken op de arbeidsmarkt in de zorgsector. Om dit probleem op te lossen hebben Buurtzorg Nederland en Livis een cursus ontwikkeld die de nodige kennis en vertrouwen moet geven aan deelnemers die voor anderen willen zorgen. Lees het hele artikel »

 • Ziekenhuis Treant krijgt vinkjes voor goede stomazorg

  11-11-2016 - Het ziekenhuis van Treant Zorggroep heeft voor alle locaties de vinkjes ontvangen voor goede stomazorg voor zowel urinestoma’s als darmstoma’s. Daarmee zijn de ziekenhuislocaties Bethesda, Refaja en Scheper opgenomen in de Stoma Zorgwijzer van de Nederlandse Stomavereniging. Lees het hele artikel »

 • SEH-post ’s nachts dicht door personeelstekort

  21-10-2016 - Het Zuid-Hollandse ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland moet door verpleegkundige onderbezetting één van zijn twee afdelingen voor spoedeisende hulp ‘s nachts sluiten. Lees het hele artikel »

 • Ziekenhuizen kondigen patiëntenstop aan

  21-10-2016 - Twee ziekenhuizen hebben een patiëntenstop aangekondigd. Nij Smellinghe in Drachten is door zijn budget voor 2016 heen, waardoor patiënten zonder acute zorgvraag tot 2017 moeten wachten op behandeling. Het Medisch Spectrum Twente (MST) moet patiënten die verzekerd zijn bij VGZ om dezelfde reden voorlopig de deur wijzen. Lees het hele artikel »

 • Platform wil proefproces om wachttijd jeugd-ggz

  20-10-2016 - Platform MEERGGZ wil ouders van ‘wachtlijstkinderen’ bijstaan als ze een zaak aanspannen tegen hun gemeente. Het platform hoopt in een proefproces van de rechter te horen dat de veldnormen voor wachttijden in de ggz ook voor de jeugd-ggz gelden. Lees het hele artikel »

 • Ambulances te vaak te laat in grootste steden

  18-10-2016 - Ambulances zijn in de twee grootste steden van Nederland relatief vaak te laat ter plaatse. In Amsterdam lukt het in 7 procent van de spoedgevallen niet om binnen een kwartier ter plaatse te zijn, in Rotterdam moeten mensen in 6 procent van de gevallen langer wachten. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen analyse van RTL Nieuws. Lees het hele artikel »

 • Kans op overleving na hartstilstand verdubbeld

  17-10-2016 - De kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis zijn flink gestegen. Was de overleving 9 procent begin jaren negentig, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Dit blijkt onder meer uit het cijferboek Reanimatie in Nederland 2016, waarin de Hartstichting de omvang van hartstilstanden, reanimatie en overleving in Nederland in kaart heeft gebracht. Lees het hele artikel »

 • IJsselmeerziekenhuizen maken tarieven openbaar

  14-10-2016 - De MC Groep van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten heeft vrijdag als eerste ziekenhuisorganisatie de tarieven op haar website gepubliceerd die ze heeft afgesproken met zorgverzekeraars. Lees het hele artikel »

 • Schippers bekritiseert financieringsstelsel

  13-10-2016 - Ziekenhuiszorg moet anders worden gefinancierd dan nu het geval is, om inzichtelijk te maken wat zorghandelingen daadwerkelijk kosten. Die mening is minister Edith Schippers van VWS toegedaan. Wel hecht zij aan stapsgewijze aanpassingen, om te voorkomen dat ziekenhuizen failliet gaan. Lees het hele artikel »

 • SP ziet specialist liefst in loondienst

  13-10-2016 - Specialisten moeten zoveel mogelijk in loondienst werken, er moet een fusieverbod voor ziekenhuizen komen en slachtoffers van medisch missers moeten compensatie krijgen uit een letselschadefonds. Dat zijn punten waarmee de SP de verkiezingen ingaat, naast het al genoemde Nationaal ZorgFonds en afschaffing van het eigen risico. Het CDA, dat ook deze week zijn verkiezingsprogramma presenteerde, pleit voor een forse verlaging van het eigen risico, zonder dit concreter te maken. Lees het hele artikel »

 • Verpleeghuizen gaan weer gegevens leveren

  13-10-2016 - Verpleeghuizen zullen toch weer gegevens gaan leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens brancheorganisatie ActiZ zijn de zorgen over de vragenlijst grotendeels weggenomen na overleg met de IGZ en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Lees het hele artikel »

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts